Friday, May 13, 2011

"TITIK PENYATUAN SEMULA MELAYU"

SESIAPA YANG BERMUSUHAN DENGAN PERKASA MEREKA ADALAH MUSUH ORANG MELAYU
KATA YDP SELANGOR ABDULLAH MANSOR
      

                                                                                                                               
10 MEI 2011 BERTEMPAT DI INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN BANTING JAM 8.00 MALAM PERKASA DAERAH KUALA LANGAT MENJALANKAN TANGGUNGANG JAWAB MESYUARAT KHAS TAHUNAN.

 Dato' Fatah Iskandar Pengerusi Daerah Kuala Langat menyampaikan pesenan kepada perwakilan membawa tajuk "TITIK PENYATUAN SEMULA MELAYU" yang pada masa ini terlalu relevan untuk kita fikirkan. Sebelum ucapan beliau, dimulakn dengan doa serta nyanyian dinyanyikan bersama oleh koir Wirawati.

"TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA" PERSOALANNYA ADAKAH IANYA SEKADAR UNGKAPAN DIPERTURUNKAN OLEH PENGLIPUR-PENGLIPUR LARA DI ZAMAN SILAM ATAU ADAKAH IANYA SUATU AMARAN KERAS DARI SEORANG PANGLIMA MELAYU YANG TERBILANG DI ZAMAN SILAM KEPADA KITA DEWASA INI? YANG KITA LIHAT PADA WAKTU INI ADA TANGAN-TANGAN MENGACAH KESAHIHAN KATA-KATA TERSEBUT.

MARI KITA RENUNG SEJENAK BERSIKAP BERKECUALI DAN LOGIK SEBENTAR, WALAU SEMINIT SAHAJA, SEMUA ORANG MELAYU (TIDAK KIRA PERBEZAAN IDEOLOGI POLITK) PASTI MENGANGGUK SETUJU YANG SEJARAH TELAH BUKTIKAN BAHAWA ORANG MELAYU TELAH BERJASA DAN BERJAYA BERTINDAK SEBAGAI PENYOKONG KEPADA PEMBENTUKAN BANGSA MALAYSIA MELIPUTI KAUM MELAYU,CINA DAN INDIA . 
DATO' FATAH MEMBUKA KATA."BAGI SAYA MALAYAN UNION ADALAH TITIK TOLAK YANG TELAH BERJAYA MENDAULATKAN SETIAP JIWA BERGELAR MELAYU DI BUMI MALAYSIA INI, YANG BERJAYA MELETAKAN PERASAAN SURVIVAL MELAYU DIDALAM SETIAP HATI DAN JIWA RAGA MEREKA BERSAMA PEGANGAN AGAMA ISLAM, BERSATU HATI MELAWAN ANASIR-ANASIR YANG BOLEH MERUNTUHKAN BANGSA SENDIRI.

"APAKAH YANG MELAYU DAPAT DARI HASIL MALAYAN UNION?"
  
ORANG MELAYU TELAH BERJAYA MENGHADIAHKAN DIRI SENDIRI DENGAN NEGARA YANG BERDAULAT, MERDEKA DAN MENJADI PEMERINTAH DI BUMI SEMDIRI. BERMULA DENGAN IKATAN KEMELAYUAN YANG TIDAK PERNAH LERAI, SEMAKIN KUAT RINTANGAN YANG DIHADAPI SEMAKIN KUAT PULA IKATAN PERSAUDARAAN MELAYU. PADA MASA ITU. MELAYU SANGAT SENSITIF, JIKA HAK DAN SAUDARA-SAUDARA MELAYU SENDIRI DIPERKCILKAN, BANGSA MELAYU AKAN BERSUARA LANTANG BERSATU MEMPERTAHANKAN HAK DAN DIRI MEREKA SERTA KEDAULATAN RAJA-RAJA  MELAYU PADA KETIKA ITU.

TAHUN 2000 TERBIT PULA ORANG ORANG MELAYU YANG BERJAYA MEMPUNYAI KOMPUTER, JAWATAN TINGGI  DAN PELAJARAN TINGGI, ADAKAH ORANG MELAYU SEKARANG BOLEH DILABELKAN DI ZAMAN INI MEREKA BERKUASA, BIJAKSANA CENDEKIA BERBANDING ZAMAN SILAM? KATA DATO LAGI "BAGI SAYA KEMEWAHAN DAN TINGGI RENDAH PELAJARAN BUKAN   PENGUKUR SESUATU KAUM TERSEBUT. IA TERLETAK KEPADA KESATUAN KAUM ITU SENDIRI DAN SEGALA KESENANGAN YANG DISEBUTKAN TADI HANYA MERUPAKAN TURUTAN SUKSES HASIL DARIPADA PERMUAFAKATAN TERSEBUT.MALANGNYA IA TELAH HILANG DARI GENGGAMAN ORANG MELAYU KITA SENDIRI. KENAPA MELAYU LEMAH DEWASA INI? ADAKAH SIKAP MELAYU SEKARANG  MENUTUP HATI UNTUK MENERIMA SESUATU YANG BAIK UNTUK MEMPERKUKUHKAN MARTABAT MELAYU DAN TERUS MEYEBABKAN MELAYU LEMAH DAN BERPECAH BELAH?

JUSTERU, PERSIDANGAN KHAS PERKASA KUALA LANGAT MEI INI MUNGKIN BOLEH DIJADIKAN TITIK PENYATUAN KEMBALI SEMUA MELAYU KHUSUSNYA DI KUALA LANGAT. LUPAKAN SEGALA PERBEZAAN IDEOLOGI, DUDUK BERSAMA DENGAN SELESA DAN BERSIKAP TERBUKA DENGAN HANYA SATU OBJEKTIF DI MINDA IAITU PENYATUAN MELAYU. KITA BERMUZAKARAH DAN MEMERAH OTAK UNTUK BERSAMA MEMAJUKAN ORANG MELAYU DAN ISLAM.  TIUPKAN KEMBALI SEMANGAT SEMANGAT KESATUAN MELAYU DAN WUJUDKAN HANYA SATU SUARA DAN KEKUATAN UNTUK MEWAKILI SEMUA ORANG MELAYU DAN SETERUSNYA MELUPAKAN SENGKETA YANG SEBENARNYA TIDAK LANGSUNG MENGUNTUNGKAN.

SEDARLAH BAHAWA KITA MEMPUNYAI SEORANG PERDANA MENTERI YANG MEMENUHI KRITERIA SEORANG PEMIMPIN YANG BERKALIBER, BERWAWASAN DAN BIJAK. KADANG KALA JELAS DI RIAK WAJAH PERDANA MENTERI PERASAAN KESAL DAN KECEWA KERANA DIDEPANI DENGAN PERKARA-PERKARA YANG REMEH-TEMEH TETAPI TERPAKSA JUGA DITANGANINYA DEMI MEREALISASI DAN MEMPERJUANGKAN MATLAMAT BELIAU UNTUK MEMAJUKAN BANGSA MALAYSIA DAN JUGA BANGSA-BANGSA LAIN YANG TERTINDAS DIDUNIA INI. JANGANLAH KITA SIA-SIAKAN KEPINTARAN, KEBOLEHAN DAN KEBERANIAN BELIAU. 

"COME BACK?" PERSOALANYA ADAKAH SEMANGAT MELAYU YANG SAYA ADA INI DAN MEMPERTAHANKAN HAK ORANG MELAYU MELALUI PERKASA DI KATAKAN COME BACK? PERCAYALAH RAKAN-RAKAN DILUAR SANA SAYA BERGELUMANG JIWA ATAS DASAR  MEMPERTAHANKAN HAK KITA ORANG MELAYU. 

"HIDUP MELAYU" HIDUP PERKASA" DATO' FATAH MENGAKHIRI UCAPAN.

YDP PERKASA SELANGOR PULA DIDALAM UCAPAN PERASMIAN BELIAU MEMBERI AMARAN :SESIAPA YANG BERMUSUH DENGAN PERKASA ADALAH PENGKHIANAT BANGSA MELAYU".KATANYA LAGI NIAT PERKASA ADALAH UNTUK MENYATUPADUKAN MELAYU YANG TELAH BERPECAH AKIBAT DALANG DALANG DAN PENGKHIANAT BANGSA KERANA RAKUS UNTUK KE PUTRA JAYA. DALAM BERJENAKA YDP MENYINGKAP KEMBALI MASA BELIAU BERSAMA-SAMA DATO' FATAH DIDALAM ARENA POLITIK KENAPA BELIAU TIDAK MENYOKONG DATO' DIWAKTU PERTANDINGAN. KATANYA "DATO FATAH DIKEHENDAKI OLEH DSAI TETAPI DATO' HISHAM DIKEHENDAKI OLEH AZMIN MAKA AZMIN LEBIH KUAT DARIPADA DSAI. SEHINGGA KINI AZMIN DI SAYANGI OLEH DSAI. YDP JUGA MEMINTA KITA SEMUA BERHATI HATI DENGAN PERANG CYBER KETIKA INI. JANGAN TERUS PERCAYA DENGAN APA YANG ADA DI INTERNET. KAJI TERLEBIH DAHULU KESAHIHAN NYA. MALANGNYA WAKTU INI KITA SELALUNYA PERCAYA BULAT BULAT AKAN PERANG CYBER INI DAN TERUS BERTINDAK TANPA USUL PERIKSA. INILAH GEJALA YAHUDI UNTUK MEMECAH BELAHKAN UMAT ISLAM SEJAGAT. SETELAH PERASMIAN DIBUAT OLEH YDP ABDULLAH MANSOR MESYUARAT KHAS BERJALAN DENGAN TENANG DAN MUDAH DAN DI SAHKAN OLEH SDR ZAINAL ABIDIN PENGERUSI DAERAH PETALING YANG MEWAKILI PERKASA NEGERI.  .


 NORLIANA KETUA WIRAWATI K. LANGAT TELAH DITABALKAN SEBAGAI KETUA WIRAWATI SELANGOR                                                                                                                                                                                                

No comments:

Post a Comment