Friday, May 20, 2011

15 MEI MESYUARAT KHAS PERKASA DAERAH PETALING PERDANA

BARU DALAM MASA 1 BULAN DAERAH PETALING PERDANA MENDAPAT PENGERUSI BARU, KEAHLIAN SUDAH MENCECAH 515 ORANG SYABAS PETALING PERDANA

SDR ABD HADI PENGERUSI DAERAH PERKASA PETALING PERDANA BARU 1 BULAN DI NOBATKANBERMULA DENGAN PENGISIAN MINDA OLEH PROF. MADYA DR. ASYRAH WAJIDI DATO' DASUKI DENGAN BERPESAN UMAT ISLAM MELAYU MESTI BERSATU UNTUK MASA DEPAN ANAK CUCU KITA. TIADA BANGSA LAIN YANG BOLEH DAN AKAN MEMBANTU KITA KALAU KITA SENDIRI TIDAK MENJADI TERAJU KEPIMPINAN NEGARA.SISIHKAN SENGKETA BERSATULAH.

PROF MADYA DR. ASYRAH WAJIDI


WALAUPUN MASA MENCEMBURUI  UNTUK YDP SELANGOR MEMBAKAR SEMANGAT NAMUN YDP TETAP MENERUSKAN SEHINGGA DEWAN MENJADI GAMAT DAN PANAS RIUH RENDAH DENGAN LAUNGAN "HIDUP MELAYU" "HIDUP PERKASA"

14 TUNTUTAN MCCBHSTTUNTUTAN (MCCBCHST)
Majlis Perundingan Bagi Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) Boleh dikatakan hampir kesemua 14 tuntutan yang mereka kemukakan telah berjaya dipenuhi. Tuntutan ini ternyata menggugat kedudukan Islam sebagai agama persekutuan.                                                                                                          
Antara tuntutan mereka adalah,
1: seseorang anak yang dilahirkan oleh ibubapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam.
2: orang bukan Islam yang telah memeluk Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali kepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang.
3:sebarang kes pertukaran agama  orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh mahkamah syariah tetapi dikendalikan oleh mahkamah sivil.
4: tidak perlu  dicatatkan di dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa ia beragama Islam.
5: orang bukan Islam tidak perlu dikehendaki menganut Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam. Orang Islam hendaklah dibenarkan keluar daripada Islam (murtad) sekiranya ingin berkahwin dengan orang bukan Islam tanpa boleh dikenakan apa-apa tindakan undang-undang. 
6: seseorang atau pasangan suami isteri yang menukar agamanya dengan memeluk Islam tidak patut diberikan hak jagaan anak.                     
7:orang yang bukan Islam yang mempunyai hubungan kekeluargaan dengan seorang yang memeluk Islam hendaklah diberikan hak menuntut harta pusakanya selepas kematiannya.
8:kerajaan hendaklah menyediakan dana yang mencukupi untuk membina dan menyelenggara rumah-rumah ibadat orang bukan Islam sebagaimana kerajaan menyediakan dana yang serupa untuk  masjid.
 9:orang bukan Islam hendaklah dibenarkan dan tidak boleh dihalang daripada menggunakan perkataan-perkataan suci Islam dalam percakapan dan sebagainya.
10:bibel dalam bahasa Melayu dan Bahasa Indonesia sepatutnya dibenarkan untuk diedarkan kepada umum secara terbuka.                                                                            
11;pelajaran agama bukan Islam untuk penganut agama itu hendaklah  diajar di semua sekolah.
12:program-program berunsur Islam dalam  bahasa ibunda sesuatu kaum hendaklah ditiadakan. Program dakwah agama lain selain Islam pula hendaklah dibenarkan untuk disiarkan dalam bahasa ibunda
masing-masing,
13: orang-orang Islam yang membayar zakat tidak sepatutnya dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan dan wang  hasil zakat sepatutnya digunakan juga untuk keperluan orang bukan Islam   dan akhirnya, sepatutnya Islam tidak disebut sebagai pilihan pertama  masyarakat Malaysia seperti dalam soal pakaian menutup aurat kepada  pelajar sekolah.


HADI DI KELAB SULTAN SULAIMAN

WAJAH-WAJAH WIRA PERKASA PETALING PERDANA
 

No comments:

Post a Comment